Yıl: 2019
Ağaç Tüneli
Bartın / Amasra istikametindeki bu yol önemli turistik noktalardan birisidir. Yol kenarındaki ağaçların gökyüzüne doğru birleşmesi sonucunda yeşil bir tünel oluşmaktadır.
Ortakçı Göleti
Karabük Eflani’de bulunmaktadır. Sulama dışında buralarda olta balıkçılığı yapılmaktadır. Çevresindeki orman güzelliğiyle beraber, mesire yeri olarak da kullanılmaktadır.
Bostancı Göleti
Karabük Eflani’de bulunmaktadır. Sulama dışında buralarda olta balıkçılığı yapılmaktadır. Çevresindeki orman güzelliğiyle beraber, mesire yeri olarak da kullanılmaktadır.
Ardıç Yaylası
Bartın’ın Ulus ilçesinin Ardıç bölgesinde bulunan yaylalardır. Aralarında 8 kilometre mesafe vardır. Kuş ve yaban hayatı yönüyle oldukça zengin yaylalardır. Ardıç Yaylası
Aşağı Kandilli Endüstri Mirası
Zonguldak ili Kdz. Ereğli ilçesinde bulunmaktadır. Kandilli sahilde yer alan Türkiye Taşkömürü Kurumuna ait Varagel ve çevresindeki sanayi yapıları Zonguldak’ın zengin endüstri mirasının en önemli öğelerindendir.
Ovacık Devlet Avlağı
Ovacık’ta bulunan avlak devlet tarafından işletilmektedir. Alanda keklik, yaban domuzu ve tavşan avı yapılmaktadır. Ayrıca alanda çeşitli bitki türlerinin yanı sıra çeşitli yaban hayvanı türleri de bulunmaktadır.
Çaycuma Devlet Avlağı
Çaycuma’da bulunan avlak devlet tarafından işletilmektedir. Alanda yaban domuzu ve tavşan avı yapılmaktadır. Ayrıca alanda çeştili bitki türlerinin yanı sıra çeşitli yaban hayvanı türleri de bulunmaktadır.
Sipahidağ Devlet Avlağı
Safranbolu’da bulunan avlak devlet tarafından işletilmektedir. Alanda karaca, yaban domuzu, kurt, tilki, tavşan ve keklik bulunmaktadır. Ayrıca alanda çeştili bitki türlerinin yanı sıra çeşitli yaban hayvanı türleri de bulunmaktadır.
Kızılcapınar Devlet Avlağı
Karadeniz Ereğli’de bulunan avlak devlet tarafından işletilmektedir. Alanda keklik, yaban domuzu ve tavşan avı yapılmaktadır. Ayrıca alanda çeştili bitki türlerinin yanı sıra çeşitli yaban hayvanı türleri de bulunmaktadır.
Bartın Kestanesi
Bartın köy halkının önemli geçim kaynakları arasında yer alan kestane aynı zamanda il için önemli bir değerdir. İri ve lezzetli Bartın Kuzu Kestanesi yoğun ilgi görmektedir.
Ihlamur Seyir Terası
Karabük’ün Yenice ilçesine 2014 yılında yaptırılmıştır. Ihlamur Seyir Terası içinde restoran, kafeterya ve bungalov evler bulunmaktadır. Doğa ile iç içe konaklama ve çeşitli aktivitelere katılma imkanı sunmaktadır.
Küre-i Hadid Camisi ve Küre Türbesi
Karabük ili Eflani ilçesi Demirli köyünde bulunmaktadır. 1453 yılında Candaroğlu İsmail Bey tarafından yaptırılmıştır. Cami ahşap olup, Selçuklu oyma sanatı hakimdir.
Eflani Su Değirmeni
Karabük ili Eflani ilçesi Alpagut köyünde bulunmaktadır. Yaklaşık 150 yıllık olduğu tahmin edilmektedir. Değirmen nadir görülen ağaç oluğu ile dikkat çekmektedir.
Yazıköy (Safranbolu)
Karabük’ün Safranbolu ilçesine bağlı bir köydür. Yörede üzüm bağları bulunmaktadır. Rumlara ait mescite dönüştürülmüş kilise binası ve günümüzde de kullanılan hamamı ile Yazıköy geçmişin izlerini bu güne taşıyan bir yerleşmedir.
Akçasu Kanyonu ve Akçasu Mahallesi
Karabük’ün Safranbolu ilçesinde bulunmaktadır. Akçasu Kanyonu, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır. Akçasu Mahallesi’nde üç tescilli köprü, iki tescilli çeşme bulunmaktadır.
Drahna Vadisi
Bartın ili Ulus ilçesine 17 km uzaklıktaki Ulukaya köyündedir. Vadide bir kaya oyuğu içinden çıkan suyun oluşturduğu bir şelale bulunmaktadır. Doğa ile iç içe birçok aktivite imkanı sunmaktadır.
Kar Kuyusu
Bartın’ın Ulus ilçesinde Gezen Yaylasında bulunmaktadır. Orman içerisinde bulunan kar kuyusu eski zamanlarda yaz aylarında insanların kar ihtiyacını karşılamak amacı ile kullanılmaktadır.
Şimşirli Baba Camisi ve Türbesi
Ulus ilçesinin Kalecik Köyü’nde bulunmaktadır. Yapım tarihi bilinmemektedir. Şimşirli Baba tarafından bir gecede yapıldığı rivayet edilmektedir. Caminin yanında Şimşirli Baba’nın mezarı, Akşemseddin’in babası Hamza Efendi’nin mezarı ve Akşemseddin Çeşmesi bulunmaktadır.
Arıkayası Şelaleleri
Bartın’ın Ulus ilçesi Kumluca beldesinde Zafer köyü yakınlarında bulunmaktadır. Bulunduğu ormanlık saha ile bütünleşmiş şekilde panoramik bir manzara sunmaktadır. Bunun yanı sıra şelale çevresinde trekking ve sportif aktivitelere imkân sağlamaktadır.
Hasankadı Mesire Alanı
Bartın’ın Hasankadı beldesinde bulunmaktadır. Doğa ile iç içe olan mesire alanı, barındırdığı tesislerle özellikle haftasonu ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görmektedir.
Kocanaz Çayı
Bartın Irmağını oluşturan iki çaydan biri olan Kocanaz Çayı, güneyden doğup Kozcağız’ dan kuzeye doğru akmaktadır. Bartın şehir merkezinde Gazhane Burnu’nda Koca Çay ile birleşerek Bartın Irmağını oluşturur.
İnkumu Mesire alanı
Bartın’ın Merkez ilçesinde yer alan İnkumu Mesire Alanı, özellikle Bartın’daki piknik severlerin bahar ve yaz aylarında aktif şekilde kullandığı popüler bir destinasyondur.
Çağlayan Şelalesi Su Değirmeni
Bartın-Amasra yolu üzerinde Karaçay’ın Kocaçay’a ulaştığı noktada bulunmaktadır. Bentlerin eski değirmene su taşıdığı bu alanda piknik yapmak, yüzmek ve olta balıkçılığı gibi aktiviteler yapılabilmektedir.
Bölüklü Yaylası
Zonguldak’a 80, Alaplı’ya 35 km uzaklıktadır. Alaplı ilçesi, Gümeli beldesinde bulunan yayla, ilin en yüksek noktası olan Bacaklı Yayla’nın eteklerindedir. Burada yaylacılık gelenekleri sürdürülmektedir.
Hızırbey Türbesi
Zonguldak’ın Devrek ilçesi Özbağı Köyü’nde bulunmaktadır. 2. Osmanlı Padişahı Orhan Bey’in üçüncü dereceden komutanı Hızır Bey’in kabri olarak bilinmektedir.
Tarlaağzı Dalış Noktası
Amasranın güneybatısında 5 km mesafede bulunan Tarlaağzı Limanı açıklarında 41°43’22.4’’N 32°19’54.4’’e koordinatlarında bulunmaktadır. Su altı dalışı açısından el değmemiş bir hazine olan Amasra’da Tarlaağzı turistlerin ilgisini çekmektedir.
Şapel (Amasra-Küçük Kilise)
Amasra iç kalede bulunan Şapel (Küçük Kilise) 15. yy. da mescide dönüştürülmüştür. 1930 yılında ibadete kapatıldıktan sonra 2002 yılında Amasra Müzesi tarafından restore edilmiştir.
Kaşıkçı Mağarası
Yenice-Karabük Demiryolu üzerinde, ilçe merkezine 2 kilometre mesafede bulunmaktadır. Halk tarafından ”İn” olarak adlandırılmaktadır.
Bedesten
Amasra’nın güneyinde bulunan yapı sahile 1,5 km uzaklıktadır. Eyalet meclis sarayı olarak inşa edilen Basillique, bugün “Bedesten” adı ile anılmakta ve Roma döneminden kalma eserlerin en iyi korunanlarından biridir.
Ebu Derda Türbesi
Bartın şehir merkezinde yer alan türbe, Hz. Muhammed’in sancaktarı Ebu Derda Hazretleri adına inşa edilmiştir. Türbenin yanında küçük bir cami ile kavşak suyu çeşmesi ve bir kuyu bulunmaktadır.
Karakoçlu Beylik Mezarı
Devrek ilçesi Karakoçlu Köyü Güney Mahallesinde Köristan mevkiinde tek odalı kübik çatılı bir bey mezarıdır. Mezarın yan duvarları büyük blok taşlardan oluşturulmuştur.
Beykoz Asarı (Alparslan Kalesi)
Devrek ilçesi Alparslan köyünün bir mahallesinde bulunmaktadır. Kayalara güney yamacı dayanmış, kuzeyinde belli belirsiz bir duvar, ortasında ise bir su havuz bulunmaktadır.
Kozlu Sahili
Zonguldak Kozlu ilçesinde yer almaktadır. Kozlu Polis evi mevkiinden başlayıp, Öküşne mevkiine kadar uzanan sahil de parklar, spor alanları, ve kafeler ile birlikte ziyaretçilere farklı aktivite olanakları sunulmaktadır.
Alaplı Balıkçı Barınakları
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde bulunan balıkçı barınakları ziyaretçilere güzel bir manzara eşliğinde balık yeme, keyifli vakit geçirme imkanı sunmaktadır.
Alacaağzı Plajı
Kdz. Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde bulunmaktadır. Doğası, denizi ve görsel güzellikleri ile yaz aylarında ilgli görmektedir.
Eskipazar Çayı
Çay, Eskipazar’ın batısındaki Eleman dağından doğar. Doğu ve kuzey yönlerinde bir müddet aktıktan sonra Karabük yakınlarındaki Cemal Ovası’nda (Hamzalar) Soğanlı Çayına karışır.
Kadıköy Göleti
Karabük Eflani’de bulunmaktadır. Sulama dışında buralarda olta balıkçılığı yapılmaktadır. Çevresindeki orman güzelliğiyle beraber, mesire yeri olarak da kullanılmaktadır.
Baklabostan Şelalesi
Karabük’e 17 km mesafede bulunmaktadır. Baklabostan Şelalesi, yaklaşık 15-20 metreden akmaktadır. Boyları 30 metreyi bulan ağaçlar arasında kaybolan şelale, doğa ile bütünleşmiş bir görsel sunmaktadır.