ÖNEMLİ DENEYİMLER
Yöresel lezzetleri deneyimlemek (Bartın Pirinçli Dolması tadımı)
EYLEMLER
1
Yöresel nitelikte ticari mutfaklarda çalışacak ve kitlesel üretim yapabilme becerisine sahip nitelikli elemanların yetiştirilmesinin sağlanması
2Yöresel nitelikteki lokum, reçel, marmelat, pekmez, tarhana, yayım, asma yaprağı küçük atölyelerde canlı performansla ziyaretçilerle birlikte yapılarak satışa sunulması
3Yöresel yemek kültürünün yaygınlaştırılması, envanter oluşturulması, yerel ve ulusal düzeyde tanıtılması
4Yöresel üretilen yiyecek, içecek ve hediyelik ürünlere yönelik standartlar oluşturulması, bu standartları taşıyan işletmelerin ve ürünlerin belirlenecek bir logo ile tescillenmesi, tescil logosuna sahip olan işletmelerin, yöresel kalite standart logosunu görünür kılmaları ve ziyaretçilerini bilgilendirmeleri konusunda yönlendirilmeleri
5Yöresel üretimi yapılan gıda maddelerine yönelik yöreye özgü ambalajlama yapılarak markalaşması sağlandıktan sonra satışının yapılması
6Bartın’a özgü yöresel yemeklerin menülere eklenmesi için işletmelerin teşvik edilmesi ve konusunda usta aşçılar yetiştirilmesi, TAFED (Türkiye Aşçılar Federasyonu) ile iletişime geçilerek yöresel yemeklerin sunum tarzları konusunda işletme çalışanlarına eğitimler verilmesi
7Gastronomi Turizmi- Yöresel yemek yapan yiyecek-içecek ünitelerinin açılması
8Turistlere yönelik yöresel nitelikte ürün üretimi yapacak insan gücünün yetiştirilmesinin sağlanması
9Yeni ürünlerin geliştirilmesi, yeni dizaynlar, yerel kültür elemanlarının figüre edilmesi, bilinmeyen veya kaybolmaya yüz tutmuş, yöresel yemeklerin sunulabilir hale getirilmesi bunların kataloglar halinde basımının sağlanması
10Doğa turizmi değerleri yanında gastronomi değerlerinin sunulması ile ziyaretçilerin yöre halkına daha fazla gelir bırakmasının desteklenmesi ve üretimin sürekliliği sağlanması bu sayede yöredeki yemek kültürünün korunması (Pilot uygulama olarak kırsal mirasa sahip olması yönünden Yörük Köyü organik ürünleri, köy pazarlarına ilgi duyanlar için önemli bir alternatif olabilir)
11Geleneksel yaşam tarzı ve kültüre ilişkin olarak doğadan toplanan veya üretilen gıda maddeleri, doğal materyalden üretilen el sanatları vb. değerlerin tespiti, satılabilir hale getirilmesi, sözlü değerlerin envanteri, bunların turizme sunulabilir hale getirilmesi
Abone ol
Login
0 Yorum