T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ziyareti
Faaliyetin Amacı
Türkiye Turizm Stratejisi 2023 ile uyumlu olarak bölgede; turizm alternatiflerinin geliştirilmesi, doğal, kültürel, tarihi ve coğrafi değerlerin koruma kullanma dengesi içinde değerlendirerek bölgenin turizmden alacağı payın artırılması amaçlanmaktadır. TR81 Batı Karadeniz Bölgesi 2014-2023 Bölge Planı’nda bölgenin gelişme eksenlerinden bir tanesi turizmin çeşitlendirilerek geliştirilmesi olarak belirlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından bölge ölçeğinde bir dizi turizm planlama çalışması yürütülmektedir.
Batı Karadeniz Turizm Değerleri T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Toplantısı 12 Kasım 2018 tarihinde Ankara’da yapılmıştır.
Faaliyet Sırasında Görüşülen Konular
- Turizm bölgeleri ve turizm gelişim bölgeleri
- Orman alanlarında önerilecek turizm alanları
- Kültür Portalı ile koordine olarak bölgenin turizm portalının hazırlanması
- Veri toplama
Faaliyetin Rapor Açısından Önemli Çıktıları
Yatırım Geliştirme ve Planlama Daire Başkanı Emin Özkan ile görüşüldü. Turizm bölgeleri ve turizm gelişim bölgeleri önerilmesi konusunda tedbirli olunması gerektiğini belirtti. Kandilli gibi orman alanlarında önerilecek turizm alanları için de Orman mevzuatı üzerinden ilerlenmesini doğru görmekte. Bunun dışında yapılacak planlama çalışmalarında diğer kurumlarla aynı yolu izlediklerini ilettiler. Safranbolu gibi alanlarda Turizm bölgesi statüsünün bir işlevi olmadığı örneğini verdi. Turizm bölgesi ilan etmenin amacının yatırımı kolaylaştırmak olduğunu vurguladı.
Şehir Plancısı / Kültür ve Turizm Uzmanı Beril Yamaner ile görüşüldü. Dicle Rumkale’nin turizm çalışmalarını incelememizi tavsiye etti.
Bölge ile ilgili sorumlu kişi Gürsel Gündoğdu izinliydi.
Kültür Portalı Koordinatörü Bülent Aydemir ile görüşüldü. Kültür Portalı konusunda bölgenin turizm portalının hazırlanması konusunda data base konusunda destek alınabilir (koordinatlar / metinler / galeri vb.). Müşavirlik, mamul mal, yatırım konusunda Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak bütçeleri mevcut.
Şu an içerik geliştirme konusunda içeride çalışılmakta. Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı personeline yönelik eğitimler verilebilmekte. Eğitim ve info gezisi aynı tarihlere getirilerek bir program yapılabilir. Erdoğan bey (kültür ve turizm bakanlığı personeli) bölge ile ilgili metinler yazabilir. Fotoğrafçı talebi yapabilirsiniz.
Veri/İstatistik Uzmanı Erdem Acır ile görüşüldü. Smart Destination üzerinden ortak pilot proje yapılarak veri toplama konusunda destek alınabilir. Bu turist grubu anket ve mülakatlara hızlı ve doğru yanıt verir.
Talep ettiğiniz verileri size sistematik olarak iletebiliriz. 70’li yıllara kadar verilerimiz bulunmakta ancak bir bölümü dijitalleştirilmemiş durumda.
Türkiye’de seyahat eden ve münferit gelmiş bir yabancı turistin ortalama harcamasını hesaplıyoruz. Bu veriyi bölgenize en çok gelen ülkelere göre gelir bırakma/ortalama harcama hesaplaması için kullanabilirsiniz.
Sınır istatistikleri bulunmakta. Hikaye anlatımı konusuna önem verilmekte. Kurvaziyer turizmi için sunum gönderebileceklerini ilettiler. Tesis envanteri ellerinde mevcut olduğunu iletmişlerdi. Paylaşabilirler mi? Yıldızlara göre veri vermeleri mümkün ancak minimum 34 işletme olması gerekmekte. Otellerden dönemsel anketlerle veri toplamak işe yarayabilir. Kamping alanlarında wi-fi yerleştirerek anket yapmak mümkün olabilir.
Y. Mimar Volkan Uzun ile görüşüldü. Yatırım talepleri konusunda idarelerden veri toplanmakta olduğu, Mavi bayrak konusunda yapılmış çalışmalar olduğu ve Turizm amaçlı yollar yapıldığı ifade edildi.