Batı Karadeniz’de Kültür Turizmi odak grup toplantısı Ereğli TSO’da yapıldı
Faaliyetin Amacı
Türkiye 2023 yılı hedefleri doğrultusunda dünyanın en çok turist çeken ve en fazla turizm geliri elde eden ilk beş ülkesinden biri olmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda tüm bölgelere ve illere de önemli görevler düşmektedir. TR81 Batı Karadeniz Bölgesi 2014-2023 Bölge Planı’nda bölgenin gelişme eksenlerinden bir tanesi turizmin çeşitlendirilerek geliştirilmesi olarak belirlenmiştir.
Bu doğrultuda Türkiye Turizm Stratejisi 2023 ile uyumlu olarak bölgede; turizm alternatiflerinin geliştirilmesi, doğal, kültürel, tarihi ve coğrafi değerlerin koruma kullanma dengesi içinde değerlendirerek bölgenin turizmden alacağı payın artırılması amaçlanmaktadır.
Bu amaç doğrultusunda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından bölge ölçeğinde bir dizi turizm planlama çalışması, odak grup toplantıları ve çalıştaylar yürütülmektedir.
Odak grup toplantıları Batı Karadeniz bölgesindeki doğal değerlerin, fiziksel çevrenin ve yaşam pratiğinde yer eden yerel varlık, bilgi ve becerilerinin değerlendirilmesi; turizmle ilişkisinin analizi için oluşturulan temalar etrafında geliştirilmiştir.
7 Ağustos 2018 tarihinde Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası’nda saat 09.30’da Kültür Turizmi Odak Grup Toplantısı gerçekleştirilmiştir.
Faaliyet Sırasında Görüşülen Konular
Katılımcılar Zonguldak başta olmak üzere bölgenin endüstri mirasının korunması ve tanıtılması ile ilgili önerilerini sunmuştur. Münferit araştırmacıların ellerinde bulunan bilgi ve belgeler oluşturulacak bir kömür arşivinde bir araya getirilmelidir.
Kent müzesi kurulmalı, Zonguldak endüstri mirası ile ilgili acil eylem planı yapılmalıdır.
Faaliyetin Rapor Açısından Önemli Çıktıları
- Bölgeyi kültür turizmi amaçlı olarak ziyaret eden kişi sayısının artırılması sağlanmalıdır.
- Gelen ziyaretçilerin bölgedeki kültür odakları ile ilgili doğru bilgiye ulaşmasının sağlanması gereklidir.
- Arkeolojik araştırmaların desteklenmesi gereklidir.
- Safranbolu ve Amasra’da Alan Yönetimi kurulmalıdır.
- Tarihi bölgelerdeki imar baskısı sorun oluşturmaktadır.
- Bölgede yer alan antik yerleşmelerin tanıtılması için ziyaretçi merkezileri oluşturmak turizmi harekete geçirebilir.
- Somut olmayan kültürel mirasın ziyaretçilere anlatılması ve ziyaretçi çekilmesi için festivaller ve aktiviteler düzenlenmelidir.
- Kültür turizminin kitle turizmine dönüşümüne neden olan turistik sunuma yönelmeden nitelikli hizmet verilmesini sağlamak ön plana alınmalıdır.
- Zonguldak’ta Ereğli ve Filyos, Bartın’da Amastris, Karabük’te Hadrianapolis antik kentlerinin Bitinya – Paflagonya kültür rotası olarak tanıtılması gereklidir.
- Kömürün Hikayesi’ tematik konsepti tüm yönleriyle kullanmalıdır. Müze, Kozluca Varagel vb öğeler dışında hala çalışan kömür madenleri gezisi, Uzun Mehmet Efsanesi gibi.
- Paflagonya Rotası oluşturularak Karadeniz Ereğlisi Cehennem Mağaraları, Zonguldak Filyos Teion antik kentleri Karabük Eskipazar Hadrianapolis ve Kimistene antik kentleriyle birlikte turizm destinasyonuna dönüştürülmelidir.
- Özellikle Karabük-Zonguldak arasındaki tren hattı nostaljik bir tren hattı imajıyla yeniden turizme kazandırılmalıdır.
- Tüm turizm destinasyonlarının ayrıntılı haritaları çıkarılmalı ve tanıtım kitapçıklar yanında verilmelidir.
- İl sınırları içerisindeki tüm özel veya kamu kömür işletme kuruluşlarının acil bir eylem planıyla çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışması yapılmalıdır. Gezgini soğutan görünüm ortadan kaldırılmalıdır.
- Şehir merkezinin cadde ve binalarının çevre düzenlemesi ve bina cephelerinin olumsuz etkisi söz konusudur (tüm bu sorunlar en az mesire alanı kazandırılması kadar önemlidir)
- Bölgeye gelen turistin konaklama gün sayısı artırılması için şehir sınırlarındaki tüm tarihi, kültürel ve doğal değerler bir turizm destinasyonu olarak kent turizm vitrininde ayrı ayrı yerine almalıdır.
Toplantıya turizm ile ilgili Kamu Kurumları, sivil toplum kuruluşları ve turizm sektörü temsilcilerinden oluşan 13 kişi katılmıştır.