Bartın Odak Grup Toplantısı yapıldı

Faaliyetin Amacı

Türkiye 2023 yılı hedefleri doğrultusunda dünyanın en çok turist çeken ve en fazla turizm geliri elde eden ilk beş ülkesinden biri olmayı amaçlamaktadır. TR81 Batı Karadeniz Bölgesi 2014- 2023 Bölge Planında bölgenin gelişme eksenlerinden bir tanesi turizmin çeşitlendirilerek geliştirilmesi olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda Türkiye Turizm Stratejisi 2023 ile uyumlu şekilde turizm alternatiflerini geliştirerek, doğal, kültürel, tarihi ve coğrafi değerlerini koruma kullanma dengesi içinde değerlendirerek bölgenin turizmden alacağı payın artırılması amaçlanmaktadır.

Bu amaç doğrultusunda bölgenin iyi tanınması ve paydaşların tespit edilmesi hedeflenmiş; Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından gerçekleştirilecek TR81 Batı Karadeniz Bölgesi Turizm Master Planı çalışmalarına temel oluşturacak nitelikte yerel paydaşların görüş ve önerileri alınmıştır. Toplantı 6 Haziran 2018 tarihinde Bartın’da gerçekleştirilmiştir.

Faaliyetin Rapor Açısından Önemli Çıktıları

  • Yerel yönetimlerin ve çeşitli kamu kurumlarının kaynak aktarabileceği sürdürülebilir turizm geliştirme çalışmaları belirlenmeli ve yerel yönetimler yönlendirilmelidir. Sürdürülebilir olmayan ve doğal ve kültürel yapıya uygun olmayan önerilerin gerçekleşmesi yerine yerin ruhuna ve bölgenin korunmasına hizmet eden öneriler desteklenmelidir.
  • Küre Dağları Milli Parkı alan kılavuzlarının turizmdeki rolü belirlenmeli ve yerel tanıtıma katkıları sağlanmalıdır. Alan kılavuzlaı yereli daha iyi öğrenmelidir. Sahada meslek içi eğitim verilmelidir.
  • Küre Dağları çevresindeki kırsal yerleşmelerin turizmdeki rolü üzerine yapılan çalışmalar değerlendirilmeli ve katılımları sağlanmalıdır.
  • Bartın Üniversitesi tarafından planlanan Bartın Marka Kent çalışmaları başlayacaktır. Bu çalışmanın çerçevesi çizilirken bölge ölçeğindeki stratejilere uyumunun nasıl sağlanacağı düşünülmelidir.
  • Daha önce yapılan çalışmalarda da önerilen bir komisyon kurulması fikri gündeme gelmiştir. Turizm stratejilerinin sürdürülebilirliğini sağlayacak bir kurumsal yapıya ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Turist sayısının artırılması değil, gelen turistlerin iyi şekilde ağırlanması ve turizmden elde edilen gelirlerin artırılması yoluna gidilmelidir.
  • Amasra kıyı turizminin kültür ve doğa turizmi ile ilişkilendirilmesi gerekmektedir.
  • Gastronomi konusunda yapılabilecek çalışmalar planlanmalıdır. Amasra mutfağı balık-salata ikilisini aşmalıdır.
  • Etkinlikler ve festivaller yolu ile Bartın kent merkezinin de tanıtımı yapılmalıdır.
0 0 votes
Article Rating
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments