Otel İşletmecileri Odak Grup Toplantısı Yapıldı

Faaliyetin Amacı
Türkiye 2023 yılı hedefleri doğrultusunda dünyanın en çok turist çeken ve en fazla turizm geliri elde eden ilk beş ülkesinden biri olmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda tüm bölgelere ve illere de önemli görevler düşmektedir. TR81 Batı Karadeniz Bölgesi 2014-2023 Bölge Planı’nda bölgenin gelişme eksenlerinden bir tanesi turizmin çeşitlendirilerek geliştirilmesi olarak belirlenmiştir.

Bu doğrultuda Türkiye Turizm Stratejisi 2023 ile uyumlu olarak bölgede; turizm alternatiflerinin geliştirilmesi, doğal, kültürel, tarihi ve coğrafi değerlerin koruma kullanma dengesi içinde değerlendirerek bölgenin turizmden alacağı payın artırılması amaçlanmaktadır.

Bu amaç doğrultusunda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından bölge ölçeğinde bir dizi turizm planlama çalışması yürütülmektedir.

Batı Karadeniz bölgesindeki doğal değerlerin, fiziksel çevrenin ve yaşam pratiğinde yer eden yerel varlık, bilgi ve becerilerinin değerlendirilmesi; turizmle ilişkisinin analizi için oluşturulan temalar etrafında geliştirilmiştir.

4 Eylül 2018 tarihinde Zonguldak Merkez Hizmet Binamızda saat 14.30’da Otel İşletmeleri Odak Grup Toplantısı gerçekleştirilmiştir.

Faaliyet Sırasında Görüşülen Konular

Bölgede açılan yeni oteller (Bartın Kemik Otel ve Devrek’te açılan River Milll Otel farklı ihtiyaçlara cevap vermiştir. Bartın Kemik Otel Bartın’daki iş oteli ihtiyacını karşılarken aynı zamanda da kenti gezmek için gelenlere bir alternatif oluşturmaktadır. River Mill ise yaz sezonunda aqua park ile rekreasyon alanı olarak yerel halk ve özellikle Almanya’dan ailelerini ziyarete gelenler tarafından tercih edilmiştir.

Konaklama sektör ile ilgili olarak toplantıda Zonguldak, Karabük ve Bartın için katılımcılar tarafından ifade edilen konular ana başlıklar halinde şu şekildedir:

Zonguldak

Zonguldak merkezde Dedeman ve Emirgan Otel turizme hizmet eden otellerin başında gelmektedir. Tur firmaları genellikle bu iki oteli tercih etmektedir.

Ereğli’de bulunan ve hizmet kalitesi iyi olan Anadolu Otel özellikle iş turizmi amaçlı olarak bölgeye gelen ziyaretçiler tarafından tercih edilir.

Zonguldak’ta konaklama süresinin uzatılması için Zonguldak odaklı turlar düzenlenmelidir.

Konaklama süresinin uzatılması için yapılması gereken aktivite sayısının artırılması ve ziyaret edilecek yerlerin tanıtımının yapılması ile mümkün olabilir. Bu amaçla eylem planları yapılmalıdır.

Karabük

Karabük ilinde konaklama tesisleri Safranbolu’da ve Yenice’de yer almaktadır.

Yenice’de son dönemde Belediye tarafından hayata geçirilen Ihlamur Teras özellikle eko turizm konusunda bölgede bir akım oluşturmayı hedeflemiştir. Konaklama tesisinin ziyaretçinin ihtiyaçların karşılamaktan çok ev gibi döşenmiş olması eko turizm amaçlı olarak bölgeye gelmiş olan ziyaretçilerin beklentilerini tam olarak karşılaması mümkün görünmemektedir.

Yenice’de yer alan Albergo Butik Otel Ziyaretçilere aynı zamanda alternatif turizm aktiviteleri sunması, kanyon yürüyüşü, dağ bisikleti gibi imkanların bulunması gibi çekici ögeler bulunmaktadır. Albergo Butik Otel’in tanıtımının yeterince yapılmadığı düşünülmektedir. Özellikle yakın çevresinde başka tesis bulunmaması (konakma, yeme içme vb) dezavantaj olarak görülebilir.

Safranbolu’da çok sayıda konak olarak adlandırılan konaklama tesisi bulunmaktadır. Restore edilerek otele dönüştürülmüş çok sayıda yapı bulunmasına rağmen bunların önemli bir bölümü konaklama standartları açısından düşük olarak nitelendirilmektedir. Turların konaklama ihtiyacını oldukça düşük fiyatlarla karşılayan bu otellerde gecelik konaklama ücretini 40 TL’ye kadar indirdiği söylenmektedir. Safranbolu’da yatak sayısını artırmanın bölgenin taşıma kapasitesinin sütüne çıkmanın yanı sıra düşük hizmet kalitesini de pekiştireceği düşünülmektedir. Katılımcılar yapılması gerekenin konaklama tesislerine standart getirilmesi olduğunu tüm iller için vurgulamıştır.

Safranbolu’da konaklama sektöründe en önemli değişim Hilton Garden INN’in açılmasından sonra yaşanmıştır. Pek çok konaklama tesisi Hilton’un turlarla gelen ziyaretçilerin konaklama ihtiyacını operasyon olarak daha rahat karşıladığını belirtmiştir. Hilton Garden Inn Safranbolu tarihi çarşının Körfez ülkelerinin ihtiyaçlarına uygun olmaması nedeni ile daha çok doğal alanlara su kenarlarında günlerini geçiren bu grubun yalnızca alışveriş için tarihi çarşıyı kullandığını konaklama açısından yüksek fiyat uygulaması yaptıklarını iletmiştir.

Bartın

Bartın’da son yıllarda konaklama tesislerinin sayısında artış izlenmekle birlikte çok sayıda kaçak pansiyon bulunduğu kaydedilmektedir. Özellikle yaz aylarında kıyı turizmine yoğun talep nedeni ile işletmelerin yüksek fiyat politikası uygulaması ve rekabete aykırı davranması ile ilgili yorumlar iletilmiştir. Amasra’da konaklamaya ilişkin standart getirilmesine ilişkin uyarılar bu toplantıda ve daha önce düzenlenen toplantılarda dile getirilmiştir.

Faaliyetin Rapor Açısından Önemli Çıktıları

Otel işletmeleri odak grup toplantısı sonucunda elde edilen sonuçlar şu şekildedir.

  • Konaklama sektöründe çeşitlenme sağlanmalıdır. Turlarla gelen ziyaretçiler büyük otellerde rahat edebilirken, münferit gezen ziyaretçiler ise küçük otelleri tercih etmektedir.
  • Küçük otellerle ilgili standartlar getirilmesi ve büyük otellerin küçük otellerle fiyat konusunda iletişim halinde olması önemlidir.
  • Pik sezonda ziyaretçi yönetimi ve denetim konusunda Kültür ve Turizm İl Müdürlükleri’nin denetim yapması gerekmektedir.
  • Bölgede yer alan konaklama tesislerinin en önemli sıkıntılarından biri de nitelikli eleman bulamamalarıdır. Çalışanların bölgeyi iyi tanımaması ziyaretçinin de doğru yönlendirilmesine engel olmaktadır. Bu durumun giderilmesi için ön büro elemanlarına bölgeyi tanıtan eğitimler ve geziler düzenli olarak verilmelidir.
0 0 votes
Article Rating
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments