Küre Dağları Milli Parkı Odak Grup Toplantısı Yapıldı

Faaliyetin Amacı
Türkiye 2023 yılı hedefleri doğrultusunda dünyanın en çok turist çeken ve en fazla turizm geliri elde eden ilk beş ülkesinden biri olmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda tüm bölgelere ve illere de önemli görevler düşmektedir. TR81 Batı Karadeniz Bölgesi 2014-2023 Bölge Planı’nda bölgenin gelişme eksenlerinden bir tanesi turizmin çeşitlendirilerek geliştirilmesi olarak belirlenmiştir.

Bu doğrultuda Türkiye Turizm Stratejisi 2023 ile uyumlu olarak bölgede; turizm alternatiflerinin geliştirilmesi, doğal, kültürel, tarihi ve coğrafi değerlerin koruma kullanma dengesi içinde değerlendirerek bölgenin turizmden alacağı payın artırılması amaçlanmaktadır.

Bu amaç doğrultusunda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından bölge ölçeğinde bir dizi turizm planlama çalışması yürütülmektedir.

Batı Karadeniz bölgesindeki doğal değerlerin, fiziksel çevrenin ve yaşam pratiğinde yer eden yerel varlık, bilgi ve becerilerinin değerlendirilmesi; turizmle ilişkisinin analizi için oluşturulan temalar etrafında geliştirilmiştir.

5 Eylül 2018 tarihinde Ulukaya Ziyaretçi Merkezinde saat 10.30’da Küre Dağları Odak Grup Toplantısı gerçekleştirilmiştir.

Toplantının amacı ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın bölgede daha önce desteklediği çalışmalar

Turizm master planı ve yatırım rehberleri aracılığı ile bölgenin potansiyellerinin yerel kalkınmayı destekleyen bir şekilde sürdürülebilir turizm aktivitelerini desteklemesi önerilmektedir. Daha önce yapılan çalışmalardan Ekorota Bartın Projesi kırsal alanlarda, tampon bölge içerisindeki köyler için kırsal tasarım rehberleri hazırlanmıştır. Turizm master planı önerileri kapsamında benzer projelerin hayata geçirilmesi teşvik edilebilir ve KUZKA ile ortak proje çağrıları yapılabilir.

Faaliyet Sırasında Görüşülen Konular

Genel Bilgiler

Küre Dağları Milli Parkı’nın Milli Park dahi ilan edilmeden önce, 1998 yılında Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından Avrupa ormanlarının korumada öncelikli alanlarından (“en sıcak 100 noktadan birisi”) biri olarak kabul edilmesi, bu alanın biyolojik, jeolojik ve estetik özellikleri açısından önemli bir alan olduğunu göstermektedir.

Ayrıca Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) doğa koruma açısından küresel düzeyde öncelikli 200 ekolojik bölgeden biri olan “Kuzey Anadolu ve Kafkasya Ilıman Kuşak Ormanları” içinde yer almaktadır.

Karadeniz Bölgesi’nin batısında, Küre Dağları üzerinde ve Bartın ile Kastamonu il sınırları içinde yer alan Küre Dağları Milli Parkı 07.07.2000 tarihinde Milli Park ilan edilerek koruma altına alınmıştır. 37.753 hektarlık yüzölçüme sahip Milli Parkın çevresindeki tampon bölge ise 134.366 hektardır.

Milli park çevresinde 8 ilçeye bağlı olmak üzere 123 köy bulunmaktadır. Köylerin kültürel geçmişlerinin zengin olması bölgenin folklorik açıdan turizm potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Yöresel ürünler, organik gıda pazarı, tarihi evler, çağlayanlar bölgenin turizme konu olabilecek kültürel değerleri içerisinde yer almaktadır. KDMP’nin Bartın merkez Söğütlü Köyü’nde Bilgilendirme Merkezi, Ulus ilçesi Ulukaya Köyü’nde Ziyaretçi Merkezi ve Kastamonu İli’nde Pınarbaşı Ziyaretçi Merkezi bulunmaktadır. Milli park girişleri Bartın tarafında; Kurucaşile (Kapısuyu ve Paşalılar), Merkez (Arıt/Çöme Boğazı), Ulus (Ulukaya ve Aşağıçerçi), Kastamonu tarafında; Pınarbaşı, Azdavay, Şenpazar ve Cide’de bulunmaktadır.

Milli park çevresindeki yerleşim birimleri; Azdavay, Pınarbaşı, Ulus, Kurucaşile, Amasra ve Cide ilçeleri ile Bartın merkez ilçedir.

Orman mühendisi (emekli) İsmail Menteş, kırsal turizm ve doğa turizmi konusunda çalışmakta. Küre Dağları’nda haritalama planlama çalışmalarında görev almış. Kültür Bakanlığı Turizm İl Müdürlüğünden folklor araştırmacıları, KDMP yetkilileri ve KDMP Alan Kılavuzları Derneği’nden alan kılavuzu bir temsilcinin katılımı ile gerçekleşen toplantıda gündeme gelen konu başlıklarına göre notlar aşağıdaki gibidir.

  • Toplantının amacı ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın bölgede daha önce desteklediği çalışmalar
  • Alan ile ilgili daha önce yapılan çalışmalar ve mer’i planların hazırlanma süreci
  • Uluslararası üyelikler – PAN Park
  • Bartın ve Kastamonu’da yapılan altyapı yatırımlarının yerel kalkınmaya katkısı, olumlu ve olumsuz yönleri ile değerlendirilmesi
  • Küre Dağları Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı (UDGP) uygulamalarını değerlendirmesi
  • Ziyaretçi yönetim planı yapılması gerekliliği
  • Alan Kılavuzluğu ile ilgili konular

Faaliyetin Rapor Açısından Önemli Çıktıları

Toplantıya turizm ile ilgili Kamu Kurumları, sivil toplum kuruluşları ve turizm sektörü temsilcilerinden oluşan 8 kişi katılmıştır. Küre Dağları Milli Parkı ile ilgili konularda paydaşların görüşleri alınmıştır.

Öne çıkan konular:

  • Bartın Kastamonu arasında ortak çalışmalar yapılması gerektiği
  • Turizm altyapılarında kapasite, koruma – kullanma dengesi konularında hassas davranılması gerektiği
  • Mutlak koruma ve hassas bölgelerde turizm altyapılarının teşvik edilmemesi gerektiği
  • Ziyaretçi yönetim planlarının turizm işlevi önerilen bölgelerde mutlaka yapılması gerektiği

Şeklindedir.

0 0 votes
Article Rating
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments