Devrek Bastonu

Keten eğirme çıkrıkçılığı ile başlamış olan bastonculuk sanatsal boyutu ile dikkat çekmektedir. Devrek bastonu Zonguldak’ın coğrafi işaretli ürünlerinden biri olup genellikle kızılcık ağacından yapılmaktadır.

Klasik Devrek Bastonu, el sanatı ürünüdür. Gövdesi kızılcık, sapı ceviz ağacı olup, gövdesinde başları sap kısmına doğru dolanmış iki yılan motifi bulunur. Günümüzde değişik biçim ve malzemeden yapılmış, sapları ve gövdesinde boya, gümüş, sedef, bakır işlemeli motifler bulunan bastonlar yapılmaktadır.

Bugün tüm dünyada “Devrek Bastonu” olarak tanınan bu sanat eserleri özelliğini hammaddesi ile buna uygulanan sanatsal ve yerel kültür birikiminden almaktadır. Yapılış ve taşıdığı değer nedeniyle, kullanım amaçlı alınabileceği gibi hediye olarak da sunulabilir ve koleksiyonlarda da yer alır. Devrek Bastonculuğu Yaşatma ve Geliştirme Derneği tarafından “Menşe işareti” olarak coğrafi işaret tescil başvurusu yapılan “Devrek Bastonu” 10.07.2003 tarihi itibariyle tescil edilmiştir.

ÖNEMLİ DENEYİMLER

Devrek Baston ve Kültür Festivaline katılmak
Devrek bastonu yapımı ile ilgili atölyelere katılmak (geleneksel Türk zanaat kültürünü canlandırma ve pratik öğrenme kursları)
El yapımı Devrek bastonu almak

EYLEMLER

Tanıtım Malzemeleri

Poster
Instagram
Banner
0 0 votes
Article Rating
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments