Safranbolu Çavuş Üzümü

Karabük Merkez ilçe ve Safranbolu ilçesinin köylerinde Safranbolu Çavuş Üzümü yetiştiriciliği yüzyıllardır yapılmaktadır. Safranbolu’da bağcılık tarihinin çok eski olduğunu yapılan temel kazılarından çıkan taş kabartmalarda bulunan üzüm figürlerinden anlamak mümkün olmuştur. Kendine has aroması, kabuğu ince, çekirdek sayısı az çekirdek içi boş olduğundan yenilmesi kolay, tane şekli yuvarlak oval, salkım şekli orta iri ve olgunlaşma zamanı orta erkenci olarak tarif edilir. Safranbolu Çavuş Üzümü için 27.11.2014 tarihinde başvurusu yapılmış olup ön inceleme aşaması devam etmektedir.

ÖNEMLİ DENEYİMLER

Safranbolu Çavuş Üzümü bağ bozumuna katılmak

EYLEMLER

1
Safranbolu'nun sahip olduğu değerleri ön plana çıkarıcı etkinlikler düzenlenmesi
2
Ekolojik ürün satış merkezleri kurulması (ekolojik ve doğadan toplanan ürünlerin satışına yönelik satış yerlerinin oluşturulması, vatandaşların üretim ve satış için yönlendirilmesi)
3
Ekolojik ürün üretimi ve satış merkezlerinin desteklenmesi
4
Yöre insanının ürettiği ekolojik ve doğadan toplanan ürünlerin satışına yönelik her ilçede en az 1 tane olmak üzere 10 adet satış yerlerinin oluşturulması, vatandaşların üretim ve satış için yönlendirilmesi
5
Safranbolu'nun somut ve somut olmayan kültürel mirası ile ilgili tarama yapılarak yeni değerlerin koruma altına alınması
6
Yeni ürünlerin geliştirilmesi, yeni dizaynlar, yerel kültür elemanlarının figüre edilmesi, bilinmeyen veya kaybolmaya yüz tutmuş, yöresel yemeklerin sunulabilir hale getirilmesi bunların kataloglar halinde basımının sağlanması
7
Tüm bölgede Coğrafi İşaret Tescil Belgesi başvurularının yapılması mevcut başvuruların takip edilmesi
8
Yöresel üretimi yapılan gıda maddelerine yönelik yöreye özgü ambalajlama yapılarak markalaşması sağlandıktan sonra satışının yapılması
9
Geleneksel yaşam tarzı ve kültüre ilişkin olarak doğadan toplanan veya üretilen gıda maddeleri, doğal materyalden üretilen el sanatları vb. değerlerin tespiti, satılabilir hale getirilmesi, sözlü değerlerin envanteri, bunların turizme sunulabilir hale getirilmesi
0 0 votes
Article Rating
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments