Safranbolu Lokumu

Safranbolu, evleri kadar lokumu ile de meşhurdur. Safranbolu Lokumunun en büyük özelliği diğer lokumlara göre daha hafif olmasıdır. Yedikten sonra ağızda şekerli bir tat bırakmamaktadır.  Ayrıca içine katılan safran da eşsiz bir tat vermektedir. Sade, safranlı, çifte kavrulmuş, güllü ve fındıklı çeşitleri bulunmaktadır.

“Safranbolu Lokumu” ibareli ürün Safranbolu Lati Gıda San. Ve Tic. Ltd. Şti. (üretici firma) tarafından “Mahreç“ işareti olarak C2006/009 başvuru numaralı ve 183 tescil numarası ile 22.05.2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere tescil edilmiştir.

ÖNEMLİ DENEYİMLER

Yöresel lezzetleri deneyimlemek (Safranbolu lokumu, Safranbolu baklavası, közde kahve, yaprak sarması, peruhi, bükme, kuyu kebabı, cevizli yayım, safranlı zerde, Bağlar gazozu, kiren şerbeti vb.)

EYLEMLER

1
Yöresel nitelikte ticari mutfaklarda çalışacak ve kitlesel üretim yapabilme becerisine sahip nitelikli elemanların yetiştirilmesinin sağlanması
2
Yöresel nitelikteki lokum, reçel, marmelat, pekmez, tarhana, yayım, asma yaprağı küçük atölyelerde canlı performansla ziyaretçilerle birlikte yapılarak satışa sunulması
3
Yöresel yemek kültürünün yaygınlaştırılması, envanter oluşturulması, yerel ve ulusal düzeyde tanıtılması
4
Yöresel üretilen yiyecek, içecek ve hediyelik ürünlere yönelik standartlar oluşturulması, bu standartları taşıyan işletmelerin ve ürünlerin belirlenecek bir logo ile tescillenmesi, tescil logosuna sahip olan işletmelerin, yöresel kalite standart logosunu görünür kılmaları ve ziyaretçilerini bilgilendirmeleri konusunda yönlendirilmeleri
5
Yöresel üretimi yapılan gıda maddelerine yönelik yöreye özgü ambalajlama yapılarak markalaşması sağlandıktan sonra satışının yapılması
6
Gastronomi Turizmi- Yöresel yemek yapan yiyecek-içecek ünitelerinin açılması
7
Hediyelik eşya sektörü yörenin tanıtımında ve yöreye gelir bırakmada öncelikli olarak planlanıp seçkin çok tercih edilen tüm doğal değerlerin bulunduğu yerlerde hediyelik eşya satış stantlarının oluşturulması. Hediyelik eşyaların yöresel dokuya uygun ve yöresel doğal değerleri, doğaya dayalı kırsal mirası yansıtıcı özellikler içermesi,
8
Turistlere yönelik yöresel nitelikte ürün üretimi yapacak insan gücünün yetiştirilmesinin sağlanması
9
Yeni ürünlerin geliştirilmesi, yeni dizaynlar, yerel kültür elemanlarının figüre edilmesi, bilinmeyen veya kaybolmaya yüz tutmuş, yöresel yemeklerin sunulabilir hale getirilmesi bunların kataloglar halinde basımının sağlanması
10
Doğa turizmi değerleri yanında gastronomi değerlerinin sunulması ile ziyaretçilerin yöre halkına daha fazla gelir bırakmasının desteklenmesi ve üretimin sürekliliği sağlanması bu sayede yöredeki yemek kültürünün korunması (Pilot uygulama olarak kırsal mirasa sahip olması yönünden Yörük Köyü organik ürünleri, köy pazarlarına ilgi duyanlar için önemli bir alternatif olabilir)
11
Geleneksel yaşam tarzı ve kültüre ilişkin olarak doğadan toplanan veya üretilen gıda maddeleri, doğal materyalden üretilen el sanatları vb. değerlerin tespiti, satılabilir hale getirilmesi, sözlü değerlerin envanteri, bunların turizme sunulabilir hale getirilmesi
0 0 votes
Article Rating
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments